Min kost

Min kost ja, under hela hösten har jag dragit ner mer och mer på kolhydrater och socker. Men det var först runt nyår som jag tog steget över på LCHF helt. Hade inte läst och knappt hört talas om det då, men träffade en person som körde på just LCHF och det visade sig att vi har nästan samma problem med just kosten, hon berättade om sina problem och om hur hon åt, och jag tyckte det var väldigt intressant så jag   började med LCHF. Måste ju erkänna att jag var supertrött och träningen fungerade väl inte så bra dom första veckorna, men nu när jag kommit in i detta tycker jag att jag mår väldigt mycket bättre i magen, återhämtningen fungerar som den ska är insulin och blodsockernivåer är jämna under hela dagen. Jag behöver inga mellanmål, (Förut åt jag 6-7 gånger per dag för att inte få några blodsocker fall). Visst har jag ramlat dit och ätit tårta och annat sött någon gång, men dom kan jag räkna på en hand. Dessutom när jag väl har kommit igång och börjat äta sötsaker har jag väldigt svårt att sluta, och det brukar jämt sluta med att jag mår väldigt dåligt, inte psykiskt utan fysiskt efter som jag äter mig övermätt. Därför väljer jag nu att inte äta socker och kolhydrater eller att äta väldigt lite (i princip bara när jag ska prestera.)

Började läsa ganska mycket om just LCHF eller stenålderskosten, Kan varmt rekommendera Jonas Coltings bok "den nakna hälsan" och Björn Ferrys bok "Ferry Food". Ferry Food är väll mer en kokbok men med många goda recept. Coltings bok blev jag väldigt inspirerad av och har provat lite av dom idéer  och tips som han skriver om, tex. Att köra en 24 timmars fasta med ett kortare konditionspass på morgonen och ett hårdare intervallpass på kvällen. Har provat detta några gånger och har inga problem alls att träna utan mat i magen, inte ens efter nästan 24 timmar. Sen är jag mycket medveten om att ska jag prestera måste jag äta eller dricka kolhydrater. Men mellan dom hårda träningspassen eller tävlingarna kör jag på utan kolhydrater. Brukar räcka med att jag dricker en tex. RedBull eller lite sportdryck före passet så går det bra.

2012-06-04

Gör en liten uppdatering av min kost, har ändrat den lite (äter fortfarande relativt lite kolhydrater vilodagar) och har lagt på en del kolhydrater nu och tycker själv att jag mår bättre och min prestation har ökat (det visar även dom tester jag har gjort under våren) Så jag har lämnat LCHF lite däremot är jag väldigt noga med råvarorna jag köper, försöker köpa varor med så lite E-ämnen som möjligt! Äter fortfarande inget godis, inga bullar kakor eller dylikt, försöker äta så mycket som möjligt av vad som finnas i naturen! I stället för pasta äter jag mycket potatis och rotfrukter, ris, grönsaker, frukt, nötter i alla dess former (förutom jordnötter som jag är allergisk emot) vist kan jag slarva ibland men å är det främst naturgodis som jag ramlar dit på (riktigt gott :-)!) Men jag äter inget vanligt godis eller kaffebröd!

2013 -01-07

Ny kostuppdatering :-)

Den nya bättre Stefan!! Ja ny iaf. här nere på Teneriffa är jag omgiven av veganer och bra mat. Därför har jag faktiskt i några dagar nu inta ätit några animaliska produkter och jag tycker det fungerar riktigt bra än så länge :-) Tänkte fortsätta med detta ett tag nu (kanske lägga på ett ägg någon gång i bland) och jag tycker det är super lätt att hitta på nya spännande maträtter! Så just nu är det GRÖNT som gäller för mig, det är ju inte svårt att äta just grönt när allt är så bra här!!

//Stefan

Recept!!

Rörde ihop en liten sås idag funkar bra till fisk eller som den är på en macka kanske?

Det man behöver:
Crémefraich (jag tog 4dl)
Räkor (en burk ca 150 gram)
Kräftstjärtar (en burk ca 150 gram)
Majonäs (några matskedar)
Ägg (hackade två stycken)
Dill (ett knippe)
Rom (jag tog röd)
Salt
Peppar
Sen är det bara att blanda allt i en bunke salt och peppar efter behag, super god!!

Tacos på LCHF vis!

Taco skal (mer som en pannkaka) 
Ägg 5st
Grädde 1-1,5 dl.
Ost  ca. 1dl riven (tog västerbotten)
Stek dom med mycket smör blir ca 4-6 st 
Fyllning
Köttfärs blandat med vanlig tacokryddmix. 
Sen är det bara att göra som man vill.
Jag tog lite smörstekta höstkantareller och sallad (man gör som man vill)
Toppade med lite turkisk yoghurt.

Stekt Abbore med Rättikapurré och skaldjurssmör

Stek abborfileérna med mycket smör, salt och peppar.
Koka rättika och mixa med smör och grädde till en slät puré (jag hade i lite färsk chili för att få lite sting) smaksätt med salt och peppar.
Smöret! Ta lite rumstempererat smör och lägg i en mixer blanda i räkor, kräftstjärtar och dill, salt och peppar. 
Blev riktigt gott!!
  
3 kommentarer:

 1. Funkar det för dig är det bara skita i vad andra tycker och köra på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju det jag gör :-) men det är väldigt intressant att så fort man tar ett steg ifrån den kost som nästan alla äter så blir det en väldig debatt. Jag tycker det är kul iof. Och folk får ju självklart tycka vad dom vill! Allt fungerar ju inte för alla och så det är ju bara att äta och dricka vad man vill, så länge man inte mår dåligt av det eller?

   Radera
 2. Hej Stefan!
  Kör LCHF/LÅGT KOLHYDRAT intag liknande dig..
  Har så gjorts sedan Midsommar 2011
  Har regelbundet cyklat 3-4ggr/vecka utan bekymmer..
  Såväl landsväg och MTB
  Kroppen mår mycket bättre..
  Bara att börja dagen med kokt ägg+skinka..inget bröd
  Har gjort underverk för mage och allmän tillståndet!
  Inget melllanmåls sug heller..

  Visst käkar jag också kolhydrater inför större prestationer.. det styr man ju själv!
  Men visst kan även jag köra ett 3-4tim pass på cyklen utan något extra intag likväl..
  Kroppen fixar att bränna fett isåfall..
  Viktigare dock att käka proteinrikt efter träningspassen..
  Cykla på och kör LCHF du...
  Suveränt!
  Micke

  SvaraRadera